Weet jij nog niet wat je wilt?

Je wilt een (nieuwe of andere) woning, maar je weet nog niet of je wilt kopen of huren. Om te beginnen helpt het om een aantal dingen op een rijtje te zetten (via Vereniging Eigen Huis):

  • Weet je waar je langere tijd wilt wonen? Dan is kopen een goede optie. Een huurcontract is makkelijker op te zeggen, dus huren is een betere optie als je niet weet of je langer wilt blijven.
  • Is een hypotheek krijgen haalbaar met jouw inkomen? Een indicatie kun je krijgen via rekentools, zoals van De Hypotheekshop of De Hypotheker. Om het zeker te weten, ga je langs bij een hypotheekadviseur of een bank.
  • Heb je (voldoende) eigen geld om te kunnen kopen? Als je een huis koopt, moet je zelf geld kunnen inleggen voor de kosten koper en andere bijkomende kosten. Hoeveel dit is verschilt per situatie, maar ga op zijn minst uit van een paar duizend euro. De Hypotheekshop geeft je een rekenvoorbeeld om je een indicatie te geven. Een (hypotheek)adviseur kan je preciezer vertellen hoe het zit in jouw situatie.
  • Hoeveel werk wil je zelf aan je huis hebben? Elk huis heeft onderhoud nodig. Bij een huurhuis is dat de verantwoordelijkheid van de verhuurder, als je een huis koopt moet je dit zelf regelen. Het voordeel daarvan is wel dat je zelf meer controle hebt en dat je huis ook meer waard wordt als je het zelf verbetert. Daar heb je als huurder dan weer weinig aan.
  • Hoeveel zekerheid wil je? Zowel aan een koopwoning als aan een huurwoning hangen bepaalde zeker- en onzekerheden. Bij een huurwoning kan je huurprijs stijgen, terwijl je bij een koophuis je hypotheek zo kunt regelen dat je maandlasten ongeveer gelijk blijven. Aan de andere kant kun je in een koophuis verrast worden door onderhoudskosten, die je bij een huurhuis niet hoeft te betalen.

Huren of toch kopen?

Als je wat dieper wilt graven in de verschillen tussen kopen en huren, is de website Huren of toch kopen? van SVn een mooi beginpunt. Daarop lees je meer over de dilemma’s voor starters, de uitdagingen op de huidige woningmarkt. Via De Hypotheker kun je een korte test doen om je te helpen met je keuze voor kopen of huren.

Zij gingen je voor

Waar hebben andere starters uiteindelijk voor gekozen?

Emma (34) blijft voorlopig huren

Met een vaste baan en een studieschuld die niet zo hoog meer is, dacht Emma er wel aan om te kopen. Ze vindt het wel fijn om uiteindelijk een ‘echt’ eigen plekje te krijgen. Tegelijkertijd twijfelde ze. Ze kreeg een mooie kans op een nieuwe baan en heeft een relatie met iemand die niet in dezelfde stad woont. Uiteindelijk is ze gaan huren, dat geeft haar de flexibiliteit om in een andere stad te gaan wonen als ze dat wil.

Huren
Huren
  • Spaarrekening: €7.000
  • Studieschuld: €5.000

Mitchell spaart nog even door

Nu huurt Mitchell nog voor 650 euro per maand, maar hij zou toch wel graag willen kopen. Wanneer en hoe, dat is alleen nog lastig. Hoewel hij een vaste baan heeft en aardig wat spaargeld, heeft hij ook een hoge studieschuld. Voor nu blijft hij zitten waar hij zit en spaart hij nog even door. Hij hoopt later zijn studieschuld af te kunnen betalen, of genoeg spaargeld te hebben om de kosten koper makkelijk te kunnen betalen.

Meer over kopen
Kopen
  • Spaarrekening: €14.000
  • Studieschuld: €32.000

Ben je er al uit of wil je meer weten?