Weet jij nog niet wat je wilt?

Je wilt een (nieuwe of andere) woning, maar je weet nog niet of je wilt kopen of huren. Om te beginnen helpt het om een aantal dingen op een rijtje te zetten (via Vereniging Eigen Huis):

Huren of toch kopen?

Als je wat dieper wilt graven in de verschillen tussen kopen en huren, is de website Huren of toch kopen? van SVn een mooi beginpunt. Daarop lees je meer over de dilemma’s voor starters, de uitdagingen op de huidige woningmarkt en kun je een korte test doen om je te helpen met je keuze voor kopen of huren. Als je je liever bij laat praten in een filmpje, zie dan de uitleg van Vastgoedpro over de overwegingen tussen kopen en huren. Daarin gaat het over onderwerpen als vermogen opbouwen, huurbescherming en hoe flexibel je wilt zijn.

Zij gingen je voor

Waar hebben andere starters uiteindelijk voor gekozen?

Huren
  • Spaarrekening: €7.000
  • Studieschuld: €5.000

Emma (34) blijft voorlopig huren

Met een vaste baan en een studieschuld die niet zo hoog meer is, dacht Emma er wel aan om te kopen. Ze vindt het wel fijn om uiteindelijk een ‘echt’ eigen plekje te krijgen. Tegelijkertijd twijfelde ze. Ze kreeg een mooie kans op een nieuwe baan en heeft een relatie met iemand die niet in dezelfde stad woont. Uiteindelijk is ze gaan huren, dat geeft haar de flexibiliteit om in een andere stad te gaan wonen als ze dat wil.

Meer over huren
Kopen
  • Spaarrekening: €14.000
  • Studieschuld: €32.000

Mitchell spaart nog even door

Nu huurt Mitchell nog voor 650 euro per maand, maar hij zou toch wel graag willen kopen. Wanneer en hoe, dat is alleen nog lastig. Hoewel hij een vaste baan heeft en aardig wat spaargeld, heeft hij ook een hoge studieschuld. Voor nu blijft hij zitten waar hij zit en spaart hij nog even door. Hij hoopt later zijn studieschuld af te kunnen betalen, of genoeg spaargeld te hebben om de kosten koper makkelijk te kunnen betalen.

Meer over kopen

Ben je er al uit of wil je meer weten?