Wat zijn mijn financiële mogelijkheden?

Voordat je op zoek gaat naar een koopwoning, is het nodig om een goed beeld te hebben van je budget.

Inzicht in je budget

Zorg dat je inzicht hebt in je persoonlijke financiële situatie en maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven. Zo zie je in één oogopslag hoeveel geld er maandelijks binnenkomt en hoeveel je daarvan uitgeeft. Het Nibud heeft een handige tool waarmee je je persoonlijke jaarbegroting kunt maken. Houd ook alvast rekening met eventuele wijzigingen in je persoonlijke situatie in de toekomst (denk aan kinderen of een andere baan). Zo kun je een inschatting maken van hoeveel je nu kunt besteden aan je woning en of je daarbij ruimte overhoudt om bijvoorbeeld in de toekomst minder te gaan werken.

Leningen

Vervolgens wil je weten hoeveel je kunt lenen. Dat hangt van een aantal zaken af zoals je inkomen en het soort dienstverband dat je hebt. Ook speelt mee of je het alleen koopt of met je partner. En of je zelf flink gespaard hebt of dat je familie kan bijspringen. Via De Hypotheekshop kun je een indicatie krijgen van wat je maximale hypotheek is. Om het zeker te weten kun je een afspraak maken met een hypotheekadviseur of met een bank. En misschien kom je in aanmerking voor een starterslening. We leggen meer uit over de financiering van een huis op de pagina ‘Hoe ga ik het betalen?’.

Extra kosten

Er komen ook altijd extra kosten kijken bij de aankoop van een woning. Denk aan kosten voor de makelaar, de notaris, het afsluiten van een hypotheek en de overdrachtsbelasting. Dit betekent dat je niet alleen moet kijken naar hoeveel je kunt lenen, maar ook hoeveel je gespaard hebt om deze extra kosten te betalen. Als je een huis op het oog hebt en je wilt verdiepen in deze kosten, zie dan de pagina ‘Hoe ga ik het betalen?’.

Tips

Wijzer in Geldzaken heeft ook 7 tips op een rij gezet die hoe dan ook belangrijk zijn:

  1. Je hebt spaargeld nodig om een huis te kunnen kopen.
  2. Houd ook spaargeld achter de hand nadat je een huis gekocht hebt.
  3. Kijk naar hoeveel je wilt besteden, niet hoeveel je kunt lenen.
  4. Verdiep je in de stappen van het aankoopproces.
  5. Denk ook na over de risico’s en de lange termijn.
  6. Ga naar een financieel adviseur.
  7. Bespreek het koopproces met iemand met ervaring.

Meer informatie over deze tips vind je op de website van Wijzer in Geldzaken.

 

Volgende stap: Wat wil ik?