Waar moet ik op letten als ik een huis op het oog heb?

Als je eenmaal een huis hebt gevonden dat je leuk vindt, is er een aantal zaken waar je op moet letten. Is het huis bijvoorbeeld in goede staat?

Tips

Vereniging Eigen huis zet 10 tips op een rij waar je op kunt letten tijdens een bezichtiging. We sommen ze hier op, kijk voor meer informatie op de website van Vereniging Eigen Huis of bekijk de links:

  1. Maak een checklist (zie ook de pagina ‘Wat wil ik?’).
  2. Bezichtig overdag voor beter licht.
  3. Kijk zelf goed rond (laat je niet alleen maar rondleiden).
  4. Maak foto’s tijdens de bezichtiging, als dat mag.
  5. Bekijk wat er mogelijk is met de ruimte.
  6. Check de staat van het schilderwerk en de kozijnen. Dit kun je later ook grondiger laten checken tijdens een bouwtechnische keuring. Lees meer over de bouwtechnische keuring op de pagina ‘Een huis! En nu?’.
  7. Vergeet je onderzoeksplicht niet. Als koper ben je ervoor verantwoordelijk goed te onderzoeken welke verplichtingen en gebreken er bij een huis komen kijken.
  8. Bekijk de apparaten in het huis, zoals de CV-ketel.
  9. Ontdek de buurt.
  10. Stel vragen tijdens de bezichtiging.

Informatie opvragen

Via het Kadaster kun je voorafgaand aan de bezichtiging allerlei handige financiële informatie over het huis opvragen. Wat is bijvoorbeeld de waarde van woningen in de buurt? Met deze informatie kun je een goede inschatting maken van de waarde van het huis en sta je tijdens de onderhandelingen steviger in je schoenen.

Aankoopmakelaar

Een aankoopmakelaar kan je helpen bij een bezichtiging. Hij of zij doet dat veel vaker dan jij en is zelf niet emotioneel verbonden aan de zoektocht naar een huis. Op de pagina ‘Welk aanbod is er voor mij?’ zetten we de voor- en nadelen van een aankoopmakelaar op een rij.

 

Volgende stap: Een huis! En nu?