Wat kan ik en wat wil ik?

Wat kan ik betalen?

De eerste stap als je een huis wilt huren, is bepalen wat je aan huur kunt betalen. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld de Nibud-huurwijzer. Daar kun je invullen wat je situatie is en hoe hoog de maandelijkse huur is waar je aan denkt. Na het invullen van alle gegevens klik je op ‘Naar resultaat’. De uitslag op de site laat je vervolgens zien of je de huur makkelijk kunt betalen, of het krap wordt, of dat een woning met zo’n hoge huurprijs zelfs onverstandig is. Houd er wel rekening mee dat dit geldt voor een gemiddelde situatie. De website geeft je een indicatie, maar hoeveel huur je kunt en wilt betalen is uiteindelijk aan jezelf.

Waar moet mijn huis aan voldoen?

Even belangrijk is natuurlijk aan welke wensen en eisen je huis moet voldoen. Er zijn veel aspecten om rekening mee te houden. Op Huurwoningen.nl vind je een checklist van dingen waar je aan kunt denken. Sommige punten gelden voor een bezichtiging, maar de meeste kun je vooraf ook checken of inschatten (bijvoorbeeld op Woningnet of Funda, of navragen door contact op te nemen met de makelaar). Denk bijvoorbeeld aan:

  • In wat voor omgeving wil je wonen? (stad, dorp, platteland?)
  • Wat wil je in de buurt hebben? (vrienden, supermarkt, sportschool?)
  • Hoe belangrijk vind je het dat het huis modern of goed onderhouden is?
  • Vind je een tuin of balkon belangrijk?

Sociale huur of vrije sector?

Houd rekening met de verschillen tussen sociale huur en een huurwoning in de vrije sector.

Sociale huur

Een sociale huurwoning is bijna altijd goedkoper dan een huurwoning in de vrije sector. Meestal worden deze woningen verhuurd door woningcorporaties. Sociale huur houdt in dat de maandelijkse huur niet hoger is dan € 737,14 (2020). Er zijn echter voor een sociale huurwoning vaak wachtlijsten. Vooral in de grote steden kan het soms jaren duren voor je in aanmerking komt voor een woning. Hoe eerder je je inschrijft, hoe beter. De minimumleeftijd voor inschrijving is meestal 18 jaar, maar in sommige gemeenten kun je je al op je 16e inschrijven. Via de website van de Rijksoverheid vind je meer informatie over wanneer je in aanmerking komt voor een sociale huurwoning:

  • Je moet je inschrijven bij een organisatie die verantwoordelijk is voor de verdeling van sociale huurwoningen in uw gemeente. Welke organisatie dit is, kun je nagaan bij je gemeente.
  • In veel gemeenten heb je een huisvestingsvergunning nodig. Deze vraag je aan bij je gemeente.
  • De woningcorporatie bij wie je een huis wilt huren, kan ook eisen stellen. Bijvoorbeeld aan de hoogte van je inkomen of de gezinsgrootte.
  • Je inkomen mag niet te hoog zijn. Woningcorporaties moeten jaarlijks minimaal 80% van hun vrijgekomen sociale huurwoningen toewijzen aan huishoudens met een inkomen tot € 39.055 per jaar (2020). Als je inkomen lager is dan dat, heb je dus meer kans.

Veel is dus afhankelijk van de gemeente waar je in wilt wonen en (meestal) van de woningcorporaties die daar actief zijn. Via de website van Aedes kun je de woningcorporaties vinden die bij Aedes zijn aangesloten (vrijwel allemaal). Je kunt bijvoorbeeld zoeken op plaatsnaam om erachter te komen welke corporaties actief zijn in de gemeente waar je wilt wonen. Op hun websites kun je zien hoe je je kunt inschrijven en wat hun eisen zijn. Vaak schrijf je je in via een regionaal platform, zoals Woningnet.

Vrije sector

In plaats van sociale huur kun je ook kiezen voor een huurwoning in de vrije sector. In dat geval betaal je maandelijks meer dan € 737,14 (2020) aan huur, exclusief de kosten voor gas, water en licht. Dit is bijna altijd duurder dan sociale huur, maar meer geschikt als je een hoger inkomen hebt. Ook ben je niet afhankelijk van wachtlijsten bij woningcorporaties. Om te huren in de vrije sector hoef je je dus niet in te schrijven bij een corporatie. Je vindt ze via makelaars, of websites als Funda, VBO of Huurwoningen.

Voor woningen in de vrije sector zijn minder regelingen en eisen dan voor sociale huurwoningen. Zo kun je geen huurtoeslag krijgen en is er geen maximale huurprijs. Daarnaast mag de verhuurder zelf beslissen of en hoeveel de huur na verloop van tijd stijgt. Aan zo’n huurverhoging zitten beperkingen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties stelt daarvoor een maximum vast. Een huurwoning in de vrije sector kan ook via het aanbod van een woningcorporatie komen, net als een sociale huurwoning. In dat geval gelden de regels van de vrije sector, en niet die van de sociale huur.

Urgentieverklaring voor sociale huur

Misschien bevind je je niet in de luxe positie om rustig te zoeken, maar heb je om wat voor reden dan ook dringend een (sociale) huurwoning nodig. In dat geval kun je met je gemeente contact opnemen om een urgentieverklaring op te vragen. Dit kost geld, maar zorgt er wel voor dat je sneller dan normaal aan een sociale huurwoning kunt komen. Meer informatie vind je op Regelhulp.

 

Volgende stap: Welk aanbod is er voor mij?