Waar moet ik op letten als ik een huis op het oog heb?

Naast de vraag hoe je je woning gaat betalen, zijn er ook andere zaken waar je op kunt letten als je een huis op het oog hebt.

Wensenlijst

Wanneer je door het aanbod van huurwoningen heenklikt, zal je een wensenlijstje in je achterhoofd hebben. Wil ik een tuin of balkon? Vind ik dubbel glas belangrijk? Veel van deze vragen kun je vooraf grotendeels beantwoorden, maar een aantal zaken wordt pas duidelijk bij een bezichtiging. Ook hier is de checklist op Huurwoningen.nl handig. Let bijvoorbeeld op:

  • De buurt. Lijkt het je een fijne plek om te wonen?
  • De staat van het huis. Dit kun je in de beschrijving en op foto’s ook zien, maar nooit zo goed als in het echt. Let er daarom bij een bezichtiging goed op of het huis goed genoeg onderhouden is.
  • Indeling en ruimte. Het aantal vierkante meters zegt niet altijd alles over hoeveel ruimte je hebt in een huis. Als je erin rondloopt, krijg je een beter idee of je genoeg (of juist teveel) ruimte hebt.
  • Het gevoel. Dit kun je alleen voor jezelf bepalen: heb je een goed gevoel bij het huis?

Voorbereiding

Het is belangrijk om voor jezelf te bepalen of je in een huis wilt wonen, maar daarmee ben je er natuurlijk nog niet. Misschien heb je al meerdere huizen gezien die je graag had willen hebben, maar waarbij de verhuurder toch voor iemand anders koos vanwege de grote vraag naar huizen. Als je je goed voorbereidt op een bezichtiging, heb je nog steeds geen garantie, maar vergroot je wel je kansen. JAAP geeft je daarbij een aantal tips, die vooral betekenen dat je het papierwerk dat een verhuurder of makelaar wil al meeneemt naar de bezichtiging. Zo maak je hun werk makkelijker en laat je zien dat je toegewijd bent. In de blog van JAAP vind je een overzicht van de papieren die je mee kunt nemen.

Huurcontract

Als je uiteindelijk ook echt het huis gaat huren, moet je een huurcontract ondertekenen. Er zijn wettelijke regels die bepalen wat er wel en niet in een huurcontract mag staan. Op de website van de Rijksoverheid is te vinden wat er in een huurcontract moet staan. Twijfel je over de correctheid van je contract? Dan kun je bij een jurist om advies vragen. Neem bijvoorbeeld contact op met het Juridisch Loket voor vragen.

 

Volgende stap: Een huis! En nu?