Hoe ga ik het betalen?

Als je eenmaal een huis op het oog hebt, is er natuurlijk nog de vraag hoe je dit gaat betalen. Bovendien kan een verhuurder vereisen dat je minimaal een bepaald salaris hebt, om er zeker van te zijn dat je de huur elke maand kunt overmaken.

Inkomenseis

Vaak vragen verhuurders een minimumsalaris waar je aan moet voldoen om een bepaald huis te kunnen huren. Je moet dan bijvoorbeeld minimaal drie keer de huur per maand verdienen. Dit mag een verhuurder alleen in de vrije sector van je vragen, voor sociale huurwoningen gelden vastgestelde regels. Let dus goed op deze inkomenseis voordat je op een woning reageert. Zie meer informatie op Huurwoningen.nl.

Huurtoeslag

Als je een sociale huurwoning huurt, kun je in aanmerking komen voor huurtoeslag. In 2020 is de maandelijkse huurprijs van een sociale huurwoning niet hoger dan € 737,14. Sinds 2020 is er geen vaste maximale inkomenseis voor huurtoeslag. Dat betekent dat of je toeslag krijgt en hoeveel, afhangt van onder andere de hoogte van de huur van je huis en je salaris. Op de website van de Belastingdienst kun je berekenen op hoeveel huurtoeslag je recht hebt.

Bemiddelingskosten

Als je een woning wilt huren via een makelaar of bemiddelaar (intermediair), betaal je mogelijk extra kosten. Zo kun je worden gevraagd om bemiddelingskosten te betalen. Let op dat dit niet altijd zo vanzelfsprekend is als het lijkt. Als een makelaar of bemiddelaar kosten heeft gemaakt die ook in jouw belang zijn (zoals hulp bij een vergunning of huurtoeslag), dan mag hij/zij dat aan je doorberekenen. Maar de makelaar/bemiddelaar mag bijvoorbeeld geen standaard loonkosten aan jou doorberekenen. Lees hierover meer op de website van NVM.

Borg

Houd er rekening mee dat je vaak borg betaalt voor een huurhuis. Dit bedrag krijg je terug wanneer je huurcontract ophoudt, als je het huis tenminste netjes achterlaat. Op Huurwoningen.nl vind je meer informatie over de borg bij een huurwoning.

 

Volgende stap: Waar moet ik op letten als ik een huis op het oog heb?