Een huis! En nu?

Je hebt een huis! En nu? Je bent er bijna, maar moet nog wel een aantal zaken regelen. Je gaat natuurlijk verhuizen en je moet nadenken over verzekeringen. Ook is het handig om op de hoogte te zijn van regels over huurverhogingen en wat je moet doen als je in een conflict terechtkomt met je verhuurder.

Verhuizen

Voor de een is een verhuizing met hulp van vrienden of familie een feestje, voor de ander is zo’n gebeurtenis erg stressvol. Als je die stress zoveel mogelijk wilt beperken, helpt het om je verhuizing goed te plannen. Zoek via Google naar verhuistips en bereid je verhuizing goed voor. Zie bijvoorbeeld de 21 tips van opslag-aanbieder Inbox. Houd bijvoorbeeld rekening met:

  • Een verhuisbedrijf en/of familieleden. Je kunt alles laten verhuizen door een bedrijf, vrienden en familie laten helpen of een combinatie daarvan. In ieder geval is het goed om dit op tijd te regelen. Let bij een verhuisbedrijf ook op de voorwaarden van het bedrijf.
  • Begin op tijd met inpakken. Het is een minder grote opgave wanneer je je spullen stukje bij beetje inpakt.
  • Als je niet alles in één keer kunt of wilt verhuizen, kan het fijn zijn om opslagruimte te regelen.

Verzekeringen

Bij een huurhuis komen er verschillende soorten verzekeringen om de hoek kijken. Deze verzekeringen zijn niet verplicht als je een huis huurt, maar sommige zijn wel aan te raden.

  • Een inboedelverzekering is aan te raden. Hiermee verzeker je de spullen in je huis.
  • Een aansprakelijkheidsverzekering zorgt ervoor dat je verzekerd bent wanneer jij of één van je gezinsleden per ongeluk schade veroorzaakt aan het huis.
  • Een rechtsbijstandverzekering kan je helpen de kosten te dekken wanneer je juridisch advies wilt hebben. Dit kan relevant zijn als je in de vrije sector huurt, waarbij je zelf naar de rechter moet bij een conflict.
  • Een opstalverzekering wordt afgesloten door de verhuurder en hoef je zelf dus niet te regelen.

Huurverhogingen

Heb je een sociale huurwoning? Dan is de stijging van de jaarlijkse huur gebonden aan strikte regels. Bij een huishoudinkomen tot €43.574 is de maximale huurverhoging 5,1%.
Bij een hoger huishoudinkomen is dat 6,6% (afgezien van een paar uitzonderingen voor AOW’ers, kamerbewoners en gezinnen van meer dan 4 personen). Op Wijzer in Geldzaken lees je welke regels er zijn en wat je kunt doen als de huurprijs van je woning te hoog is of wordt. Voor een huurwoning in de vrije sector gelden minder regels.

Conflicten

Voor sociale huurwoningen is er een Huurcommissie. Zie de website van de Rijksoverheid voor meer informatie hierover. Je kunt je als huurder bijvoorbeeld tot de Huurcommissie wenden om te vragen om een huurverlaging of om een wijziging af te dwingen in de servicekosten, wanneer je daar zelf met je verhuurder niet uitkomt. Ook kun je in de eerste zes maanden dat je een huis huurt de Huurcommissie vragen te controleren of je huurprijs niet te hoog is, zelfs als je geen sociale huurwoning hebt. Huurders en verhuurders in de vrije sector kunnen de Huurcommissie inschakelen voor advies en, indien dat de afspraak is, ook bij klachten. Op de website van de Huurcommissie lees je wanneer je de Huurcommissie kunt inschakelen en een video over hoe de commissie werkt.

Valt je huurwoning binnen de vrije sector en staan in je contract geen afspraken met je verhuurder, dan kun je naar de rechter stappen om een conflict op te lossen. Ook als de Huurcommissie een uitspraak heeft gedaan waar je het niet mee eens bent, kun je binnen acht weken een procedure starten bij de rechter. Zie meer informatie hierover op Rechtspraak.nl. Kijk als je juridisch advies wilt ook eens op het Juridisch Loket.

Huurteams

In een aantal gemeenten zijn huurteams actief (onder andere in Amsterdam ,Den Haag, Hilversum, Naarden, Nijmegen, Rotterdam, Utrecht en Weesp) die huurders bijstaan in allerlei kwesties zoals onderhoud, huurverhoging of servicekosten. Ook kunnen zij helpen bij het opstarten van een procedure bij de Huurcommissie. Kortom, een laagdrempelige hulp bij al je vragen en problematiek rondom huur. Je kan het beste bij jouw gemeente navragen of daar een huurteam actief is. Zie als voorbeeld de website van Huurteam Nijmegen.

Gefeliciteerd!

Gefeliciteerd met je nieuwe huurwoning! Want boven alles is het vooral leuk en spannend om in een nieuw huis te wonen. Hopelijk heb je het naar je zin op je eigen plek. Wil je na een tijdje toch eens kijken of je wat wilt kopen? Zie dan ook de pagina’s over het zoeken naar een koophuis.