Naar startersverhalen

“Plan ook zeker bezichtigingen bij huizen die je qua interieur niet direct aanspreken”

Susanne

Susanne de Bruin (26) kreeg bijna een jaar geleden de sleutel van haar eerste eigen huis. Voor Vereniging Eigen Huis schreef ze een blog over haar zoektocht naar een woning op deze ontplofte huizenmarkt. In dit verhaal blikt ze terug op deze spannende tijd en geeft ze tips voor starters die nu Funda afstruinen op zoek naar hun eerste eigen stekkie.

Deze maand is het al een jaar geleden dat mijn vriend Bas en ik de sleutel van ons eerste huis overhandigd kregen. Wat een gek idee. Hoewel we ons hier in het Rotterdamse Overschie al ontzettend thuis voelen, praat ik ongemerkt nog steeds over ons nieuwe huis. Ik word nog regelmatig verrast door de mooie plekjes die ik in de buurt ontdek of vriendelijke buurtbewoners die ik ontmoet. En ook al zijn de grootste klussen natuurlijk al gedaan, we zijn nog vaak in de weer om ons fijne huis nog mooier te maken. Zo heeft Bas afgelopen weekend nog de gang opgeknapt. Een hele verbetering!

Goede moed

Genoeg over mijn situatie nu, want als jij dit leest is de kans groot dat je nog middenin de grote zoektocht zit. Dan geeft het je hopelijk goede moed te lezen hoe fijn zo’n zoektocht kan uitpakken maar is het toch veel interessanter om te weten hoe wij het hebben aangepakt. Want ook al duurde onze huizenjacht relatief kort- we zijn ongeveer een half jaar actief bezig geweest- we werden wel direct met onze neus op de feiten gedrukt.

Open Huizen Dag 2019 was de aftrap van onze huizenjacht. We huurden destijds een appartementje in Breda en besloten in zowel Breda als Rotterdam naar huizen te kijken. Onze grote Funda-favoriet van dat moment betrof een moderne tussenwoning in de Bredase wijk Princenhage die al helemaal naar onze smaak was. De prachtige houten vloer, een lichte open keuken… Instapklaar en dat voor tweeënhalve ton. We zagen ons er al helemaal wonen.

Met stomheid geslagen

Tijdens de Open huizen Dag bleken we echter niet de enigen met interesse. Auto’s in de straat stonden dubbel geparkeerd en in de voortuin stond een groepje kijkers al te wachten tot de geïnteresseerden binnen klaar waren. We konden achteraan in de rij aansluiten. Bas en ik waren met stomheid geslagen; zo’n grote opkomst voor eigenlijk maar een gewoon rijtjeshuis hadden we niet verwacht. Tijdens de rondleiding was al gauw duidelijk dat wij het wel konden vergeten: Onze gids fluisterde ons toe dat er die ochtend al verschillende biedingen ver boven de vraagprijs waren gedaan. Niet bepaald een hoopvolle start dus.

Dat overbieden bleek in de weken die volgden niet eens het grootste probleem. Hoe meer uren ik op Funda doorbracht, hoe duidelijker het me werd: Een instapklaar huis in een leuke buurt was haast niet te vinden binnen ons budget van 250.000 tot 300.000 euro. Natuurlijk zouden we onze kansen vergroten als we onze eisen zouden bijstellen. Maar waar lever je dan liever op in? De locatie of de staat van het huis? Een bouwval op een hotspot of een droomhuis in een wijk waar je liever niet ’s nachts alleen over straat gaat? Kiezen tussen twee kwaden als je het mij vraagt.

Zoveel klussen en kosten

Dat we de oplossing in een klushuis zouden vinden, had ik nooit gedacht. Bas en ik zijn beiden geen enorme klusfanaten en hadden weinig zin om na aankoop van ons nieuwe huis nog maanden in een verbouwing te zitten. Toen ik ons huidige huis voor het eerst ging bezichtigen, zag ik dan ook vooral de lelijke vloeren en het ouderwetse behang op elke muur. Bovendien spiegelde de makelaar me voor dat hij in mijn plaats ook de tuttige keuken en badkamer zou vervangen. Een optelsom die zijn inziens gemakkelijk veertigduizend euro zou kosten. Het vooruitzicht van zoveel klussen en kosten zorgde er bijna voor dat we het huis lieten schieten… Nu, een jaar later, kan ik alleen maar zeggen hoe ontzettend blij ik ben dat we niet in problemen maar mogelijkheden hebben gedacht.

Slim pimpen

Het cliché advies dat je ‘door een oubollig interieur heen moet kijken’ is iets wat ik iedereen zou aanraden. Natuurlijk is het verleidelijk om voor een hip huis te gaan dat zó in de VT Wonen zou passen. Maar je neemt echt een voorsprong op de concurrentie als je openstaat voor slimme manieren om je huis een heel andere uitstraling te geven. Zo hebben wij die tuttige keuken helemaal niet vervangen. Met matzwarte renovatieverf en strakke chromen grepen hebben we de hele ruimte op een goedkope manier een complete make-over gegeven!

 

De nieuwe keuken van Susanne: zwart beschilderd en met chromen grepen

Een ander voorbeeld is het verven van de donkere houten balken aan het plafond: Die gaven de kamer een bedompt jaren ’70-gevoel. In het wit zorgen ze juist voor een knusse jaren ’30-stijl! De lelijke leistenen vloer was ook gemakkelijk op te lossen: we legden er sfeervolle PVC-planken in visgraat overheen. Zulke ‘kleine’ veranderingen maken vaak al een wereld van verschil voor de sfeer in je nieuwe huis. Van de verbouwkosten van veertigduizend euro die de makelaar ons voorrekende kwam dus ook weinig terecht: op dit moment hebben we voor minder dan tienduizend euro bijna ons hele huis naar onze zin kunnen maken. Eerlijkheid gebiedt me daarbij wel te zeggen dat de badkamer nog op onze to-do list staat. Moraal van dit verhaal: plan ook zeker bezichtigingen bij huizen die je qua interieur niet direct aanspreken. Wanneer je denkt in mogelijkheden gaat er een wereld aan kansen voor je open!

Wil je mijn hele zoektocht naar een huis lezen?
Check dan mijn blogs. Van huizenjacht tot bouwkundige keuring.