Naar startersverhalen

“We wilden per se kopen, want huren vonden we te duur”

Sander en Sharona

Sander (25) en Sharona (27) woonden beiden nog thuis en vonden het hoog tijd om het ouderlijk nest te verlaten. Maar zie maar eens een woning te krijgen. Toch lukte het ze een eigen plekje met voor- én achtertuin te bemachtigen in Epe.

De keuze voor kopen hadden ze al snel gemaakt. “Huren was voor ons geen optie”, vertelt Sander. “Dat vonden we te duur in vergelijking met wat je voor een hypotheek betaalt. Als we nu onze hypotheek vergelijken met vrienden die huren, dan betalen sommigen meer dan wij.”

Boven de vraagprijs bieden

De knoop tot het kopen van een huis was doorgehakt, maar dan moesten ze nog wel iets vinden. Sander: “Het woningaanbod is in deze regio op zich voldoende, maar in de prijsklasse waarin wij zochten is wat minder te vinden. Toch slaagden we vrij rap, in zo’n zes maanden.” Het stel bezocht zeven woningen en bracht twee boden uit op twee huizen in dezelfde straat. “Bij een van die tussenwoningen was het raak”, aldus Sander. “We hadden iets boven de vraagprijs geboden, omdat we hoorden dat er al biedingen gedaan waren.”

Extra lenen met de Starterslening

Voor het rondkrijgen van de financiering maakten Sander en Sharona gebruik van de Starterslening van SVn. Hierdoor kunnen starters op de woningmarkt net dat beetje extra lenen om hun droomhuis te bemachtigen. “Dat was ook wel echt nodig”, zegt Sander. “Maar de woning had ook weer niet heel veel duurder moeten zijn, want dan was het niet doorgegaan.”

Spaarpotje echt nodig

De bijkomende kosten – zoals notariskosten, taxatiekosten en hypotheekadvieskosten – kunnen niet meegefinancierd worden en moet je zelf betalen. Sander: “We woonden allebei nog thuis en we werkten de afgelopen jaren fulltime. Onze spaarpot was dus genoeg gevuld om die zelf te kunnen bekostigen. Achteraf zien we hoeveel geld we uit die pot hebben moeten inleggen. Een inrichting kost ook wat, daar moet je vooraf wel rekening mee houden als je een woning koopt. En ook als je wilt verbouwen of opknappen.”