Naar startersverhalen

““Laat je niet gek maken om de hoofdprijs te betalen””

Mitchell Westerduin (makelaar)

Mitchell Westerduin is makelaar bij COCQ Makelaars in Amsterdam. Een stad waar veel studenten en starters op zoek zijn naar woonruimte en de vraag groter is dan het aanbod. Toch zijn er wel degelijk kansen om een leuke woning te vinden. “Denk buiten je eisenlijstje, en laat een aankoopmakelaar goed voor je onderhandelen”, aldus Mitchell.

“Dagelijks krijgen we mails en telefoontjes van starters die weg willen uit hun studentenhuis of bij hun ouders vandaan”, vertelt Mitchell. “Vaak kunnen ze wat geld van pa en ma inleggen en zetten dan hun maximale budget in omdat ze zo graag willen. Dat is begrijpelijk maar niet slim om te doen. Houd wat geld achter de hand om onvoorziene kosten op te vangen.”

De markt voor starters is vaak ondoorzichtig. De woning verschijnt op Funda en op het scherm lijkt de woning mooi, maar als potentiële koper heb je geen idee van de staat van het gebouw, hoe de buurt is, of er overlast is. Misschien is dat net een slechtere straat in een verder goede buurt, of bevindt de aangeboden woning zich boven een coffeeshop.

Mitchell adviseert dan ook om altijd een lokale aankoopmakelaar in de arm te nemen. “Die kent de buurt, de historie, weet wat er in de buurt speelt. Als aankoopmakelaar zijn wij er om starters te beschermen tegen het betalen van de hoofdprijs of meer betalen dan de woning in wezen waard is. Bovendien kom je er zonder aankoopmakelaar vaak moeilijk tussen. Het is echt zaak dat je er bovenop zit en reageert op het moment dat een woning op de markt komt.”

De meeste starters komen met een flink eisenlijstje. Centrum Amsterdam, minimaal zestig vierkante meter, twee slaapkamers, een buitenruimte en maximaal 3,5 ton. “Dergelijk aanbod komt zelden langs. Wat wij doen is hen meenemen naar nieuwe opkomende buurten, zoals Bos en Lommer, Sloten, de Geuzenbuurt en Oost. En voor jonge gezinnen bijvoorbeeld Zeeburgereiland. Vaak zijn ze dan toch verrast hoeveel meer woning ze voor hun geld krijgen, en dat het toch relatief dichtbij het centrum is.”

5 tips van Mitchell aan starters die willen kopen

  1. Neem een lokale aankoopmakelaar in de arm. Kies iemand met wie je een klik hebt en die jouw eisen en wensen goed kan afwegen.
  2. Vraag advies aan een onafhankelijk hypotheekadviseur, zodat je weet wat je budget is. Leen niet het maximale bedrag, maar houd een marge aan.
  3. Houd je strikt aan je budget en laat je niet gek maken om de hoofdprijs te bieden.
  4. Kijk verder dan de voor de hand liggende stadsdelen. Verdiep je in de opkomende buurten en ga zelf grondig op onderzoek uit.
  5. Kijk bij de woning naar de mogelijkheden voor energiebesparende maatregelen, zoals isolatie, dubbel glas, spouwmuren, een groen dak, natuurlijke koeling, zodat je de hoge maandlasten zo laag mogelijk kunt houden.