“Na vier weken werd ik gebeld of ik nog interesse had in de woning”

De 26-jarige Kamal verhuisde noodgedwongen naar een dorp verderop, maar liet zijn wens voor een koopwoning in het Friese De Westereen niet varen. De aanhouder wint: een jaar later kocht hij een vrijstaande woning in het dorp waar hij opgroeide.

Foto kamal

“Ik woon al mijn hele leven in De Westereen en wilde hier graag blijven”, vertelt Kamal. “Toch lukte het vanwege de huizenprijzen niet om er iets te kopen. Omdat ik wel graag uit huis wilde, besloot ik een rijtjeswoning iets verderop te huren. Eigenlijk vind ik huren weggegooid geld. Met een koophuis investeer je tenminste ergens in. Maar ik had de keuze niet.”

Verrassend telefoontje van de makelaar

Kamal staakte zijn zoektocht naar een koopwoning in de tussentijd niet, met één nadrukkelijke wens: “In De Westereen wonen. Dus toen ik na een jaar een geschikte woning op funda zag staan, heb ik meteen gebeld voor een bezichtiging. Vlak daarna deed ik een bod. Ik was niet de hoogste bieder, dus het ging aan mijn neus voorbij. Tot ik vier weken later ineens een telefoontje van de makelaar kreeg. De financiering was niet rondgekomen. Of ik nog interesse had? Ik wist niet hoe snel ik alles moest regelen.”

Zonder Starterslening niet mogelijk om te kopen

“Ik had al vooronderzoek gedaan en wist dankzij een adviseur precies hoeveel ik kon lenen”, vervolgt Kamal. “In het financiële plaatje was ook de Starterslening meegenomen. Ik had daar zelf nooit van gehoord en ben blij dat mijn adviseur de mogelijkheid wel kende, want zonder die lening had ik dit huis niet kunnen kopen.” De bijkomende kosten financierde Kamal uit zijn eigen spaarpot. “Toen ik uit huis ging, had ik al wat opzij gezet en daarna ben ik verder blijven sparen. Een deel van de inrichting nam ik vanuit mijn huurwoning mee. Mijn koopwoning is wel een stukje groter, dus er moeten later nog wat spullen bij.”

Wonen in een puinzooi geen probleem

Ondanks een verbouwing besloot Kamal direct in de woning te trekken zodra hij de sleutel had. “Ik wilde geen dubbele woonlasten. Dat geld kon ik namelijk goed gebruiken voor wat aanpassingen. De schoorsteen liet ik weghalen en het ontstane gat in het plafond dichtmaken en isoleren. Ook de badkamer is vernieuwd. Wonen in een puinzooi vond ik niet erg. Ik had tenslotte eindelijk een woning gekocht!

Lees meer ervaringen van starters