Naar startersverhalen

“De zoektocht naar een huis duurde wel 1,5 jaar. Maar hé, het is gelukt. Houd moed mensen!”

Charlotte Landman

Charlotte Landman was al 1,5 jaar op zoek voordat ze haar huis kocht. Ze schreef een blog voor Vereniging Eigen Huis over haar zoektocht en de gekte op de woningmarkt. Nu, bijna een jaar later, kijkt ze terug op haar huizenjacht en geeft ze tips.

Een huis kopen: makkelijker gezegd dan gedaan!

Vlak voor corona verhuisde ik van Amsterdam naar Nieuwegein. Hoewel ik bang was voor ‘fomo’, bleek er helaas helemaal niets dat ik kón missen. Geen theater, spontane bioscoopbezoekjes, even een terrasje pakken of op de fiets langs bij een vriend of vriendin. Niets van dat alles. De aanleiding dat ik dit niet eens kon missen is natuurlijk vreselijk, maar het heeft er wel mede voor gezorgd dat ik rustig kon landen in mijn nieuwe woonplaats. In onze eigen woning. Want ja: ik heb m’n huurappartement in de hoofdstad omgewisseld voor een echt grote-mensen-koophuis. Die zoektocht naar een huis duurde wel 1,5 jaar. Soms in extreme funda-verslavingsvormen, en soms stond het even op een lager pitje. Maar hé, het is gelukt. Houd moed mensen!

Ik kreeg best wat verbaasde reacties over het feit dat we Mokum inwisselden voor Nieuwegein. Om meteen antwoord te geven op een van de meest gestelde vragen: nee, ik kom niet oorspronkelijk uit Nieuwegein. Sterker nog, ik was er nog nooit geweest! Hoe ik dan toch met mijn verloofde en kind in een voor ons totaal onbekende plek in Nederland ben beland? Het is gekkenhuis op de huizenmarkt! Er wordt volop overboden, of zonder voorbehoud van financiering een bod gedaan. Voor ons geen optie. Huizen waren soms al weg voordat ik het nummer van de verkopende makelaar kon bellen. Maar misschien nog wel de belangrijkste reden van onze verhuizing naar een plek waar we allebei niemand kennen: we hebben een kind en wilden meer ruimte.

Huizenjacht-roadtrips

Toen er een kleine op komst was, groeide ook de sterke wens om een fijn huis te kopen. En die wens om een huis te kopen bleef groeien. Nét als de vraagprijs van de huizen waar we naar keken, leek het. Toen Lloyd er eenmaal was wisten we het zeker: we willen een groter huis met een tuin. Want: kind = heel veel spullen. O man, die kinderwagen standaard in de woonkamer naast mijn wasrek. Gek werd ik er van! We zochten stad en land af. Letterlijk. We maakten hele Google My Maps met woningen die te koop stonden en mogelijk interessante woongebieden om te bekijken (nerd alert), daarna planden we roadtrips en waanden ons al toerist in eigen land tijdens de huizenjacht. Je komt soms de gekste dingen tegen, zo bekeken we een huis waar we spiegels aan het plafond in de slaapkamer aantroffen. Vond ik persoonlijk een beetje maf. En we hebben ook weleens bij een verkeerd huis aangebeld tijdens de open huizen dag. (De koffie was heerlijk.)

Voorbeeld van Google My Maps: plattegrond om je zoekgebied te verkleinen

Clichés

Ik dacht alleen maar: hoe fijn zal het zijn om lekkere een tuin te hebben! (spoiler: heel fijn) Voor mezelf natuurlijk, lekker met een wijntje in de zon, maar ook voor zoon Lloyd (inmiddels net 2 geworden). En clichés kloppen hè. Dat is een feit. Ik vond het een potje genieten geblazen toen we eindelijk in onze eigen tuin vrienden konden ontvangen. Dat is toch wel andere koek dan dat kleine balkonnetje op 10 hoog. Maar goed, genoeg over hoe en waar mijn zoektocht eindigde. Want grote kans dat je dit leest omdat je vet gefrustreerd bent door je woningzoektocht. Daarom een paar tips van deze woning-zoek-expert voor jou. In 7 stappen naar een huis.

In 7 stappen naar een koophuis

  1. Weet wat kan. Even een keertje kijken wat je voor 3 miljoen in Groningen kunt kopen is leuk (lees: deprimerend). Maar als dit echt tot je mogelijkheden behoorde dan las je deze blog waarschijnlijk niet. Dus, stap 1: weet wat je ongeveer kunt lenen, heb alvast een gesprek met een hypotheekadviseur. En minstens zo belangrijk: bepaal wat je wíl lenen. Super tof als je een lekker hoge hypotheek kan krijgen van 450.000 euro. Maar wat ben je dan kwijt per maand? En kun je dat ook nog betalen als je in de toekomst eventueel minder wil gaan werken? En het is natuurlijk ook lekker als je nog wat geld overhoudt om leuke dingen te doen.
  2. Zoek en alerts! Zet je Funda alerts aan, schrijf je in voor nieuwsbrieven van makelaars, zorg dat je een seintje krijgt zodra er een huis online verschijnt die aan jouw eisen voldoet. Je hebt naast Funda ook genoeg andere sites waar je eens op kan kijken. Check sites van makelaars in de omgeving van waar je zoekt. Of overweeg om een aankoopmakelaar in te schakelen. Droom je van een kavel of een bijzonder object? Daar zijn ook voldoende site voor te vinden. In het geval van Rotterdam kun je eens kijken op bijvoorbeeld pakjeruimte.nl.
  3. Eisen. Je wil het misschien niet horen, maar kijk ook even naar je eisen. Is het eigenlijk wel realistisch wat je wil? En probeer, hoe lastig ook, te bedenken wat jouw eisen zijn over 4, 5 jaar. Wat zijn je lange termijn wensen voor een woning? Wat wil jij? Wat vind jij belangrijk? En is het realistisch? Als je al 1,5 jaar op zoek bent zoals, uhm, sommige mensen, dan heb je misschien een onrealistisch zoekprofiel. (denk: max. 350k, tuin, 150 m2, waar je niets aan hoeft te doen, het liefst ergens in een leuke stad, met hippe koffietentjes om de hoek.)
  4. Missie. You’re on a mission. Ga naar open dagen, stap in je auto / leen een auto, pak een fiets, step, whatever. Maar ga het land ontdekken. Waar kun je wonen? Even los van de huizen. Waar wil je wonen? Waar misschien helemaal niet? Wie weet word je enthousiast verrast, breid je je zoekgebied uit en pats! Voor je het weet heb je een huis.
  5. Strategie. Je kan me nu heel hard uitlachen, maar hey ik had bij punt 5 ook geluk kunnen neerzetten. En dat heb je nu eenmaal niet in de hand. Een strategie wel. Ik heb meerdere keren te horen gekregen dat de bezichtiging al vol zat, of – en dat vond ik persoonlijk nog erger- onze bezichtiging werd afgebeld omdat het huis al direct was verkocht (WTF!). Onze strategie werd: zoekgebied verkleinen en snel handelen. Een maand lang keken we heel intensief in een kleiner zoekgebied. We gingen DIRECT bellen als er een nieuw huis verscheen om een bezichtiging in te plannen. Je hoeft het heus niet zeker te weten dat je op die plek wil wonen voor je een bezichtiging gaat inplannen. Een andere strategie: bepaal voor je bent gaan kijken en enthousiast wordt wat je maximaal wil bieden. Bonustip: het is handig als je weet wat een gemiddelde verkoopprijs / m2 is ergens. Verkoopinfo uit het verleden kun je opvragen bij kadaster.nl. Maak jezelf wijzer!
  6. Laat je niet gek maken. Eenmaal in een serieuze huizenjacht heb je alles al snel  eens meegemaakt: mensen die extreem overbieden op jouw droomhuis, bezichtigingen die worden afgebeld, you name it. Dan bestaat er een kans dat je je eisen nu iets te veel overbord wil gooien en denkt: fuck it. Dan kopen we dit wel. Of, dat je in de gekte meer biedt dan je eigenlijk wil. Daarom: stop even waar je mee bezig bent. Laat je niet gek maken.
  7. Geluk en geduld 😉 Ja, let’s be fair. Je kan nog zo hard zoeken en je best doen. Een beetje geluk is soms het enige wat je nodig hebt. En heb je geen geluk, wees geduldig en houd moed. Jij gaat een huis kopen. En dat is niet alleen een life changing event en doorgaans een goede investering. Het mag ook best een beetje leuk zijn.

Samenvattend: divergeren, convergeren.
Keuzes creëren, keuzes maken.

Wil je mijn hele zoektocht naar een huis lezen?
Check dan mijn blogs. Van huizenjacht tot bouwkundige keuring.