Naar startersverhalen

“Mijn gevoel zei kopen, maar ik wilde ook flexibiliteit”

Anne

Anne Boer (33 jaar) woonde in een huurwoning in Utrecht, toen ze een leuke baan in Den Haag vond. Met de trein heen en weer reizen was prima te doen. Maar na twee jaar werd ze het toch een beetje zat en besloot om in Den Haag een huis te zoeken. Was het in haar geval nou slimmer om te kopen of te huren?

“Naar Den Haag verhuizen vond ik best een grote stap. Hier wonen geen vrienden of familie van me, wel een paar collega’s met wie ik ook privé afspreek. Dus in de zomer ben ik eerst een maand gaan proefwonen.” Dat was Anne goed bevallen dus ze durfde de stap wel te wagen. De keuze tussen kopen en huren vond ze lastiger.

“Met mijn vaste contract en prima salaris was kopen een serieuze optie. Nu ik in de dertig ben, lijkt het me heel fijn om meer vastigheid te hebben. Een koophuis voelt ook meer als mijn eigen plek waarmee ik kan doen wat ik wil. Dus mijn gevoel fluisterde me in om een huis te kopen.” Anne had echter enkele maanden eerder een relatie gekregen met een jongeman uit het oosten van Nederland. “Dus ik wilde me ook niet voor lange tijd committeren aan Den Haag. Het voordeel van een huurwoning is de flexibiliteit, ik kan de huur opzeggen wanneer ik wil. Alleen zijn de maandelijkse kosten wel weer een stuk hoger.”

In haar hoofd kwam Anne er niet goed uit, dus heeft ze de beide opties serieus overwogen. “Ik heb het koopaanbod in de gaten gehouden en heb zelfs een woonboot bezichtigd. Maar naarmate de relatie langer duurde, begon ik meer belang te hechten aan flexibiliteit. Toen heb ik me bij verschillende huurmakelaars ingeschreven op zoek naar een huurwoning. Dat bleek niet eens makkelijk want ik moest eindeloos veel formulieren invullen en bij elke woning waren er veel andere gegadigden.”

“Omdat ik in mijn eentje wilde huren, had ik het gevoel dat ik moest opboksen tegen stelletjes. Financieel staan zij met hun dubbele inkomen vaak sterker, ook al had ik een budget van zo’n 1.000 euro per maand. Maar een verhuurder wil nu eenmaal financiële zekerheid. Toch had ik redelijk snel geluk.” Bij de bezichtiging van de derde woning sprak ze hierover met de makelaar. Hij zei dat het klopt dat een stel weliswaar financieel sterker staat, maar verhuren aan één persoon heeft ook zo zijn voordelen: die produceert meestal minder geluid (dus een kleinere kans op overlast) en die zal minder snel willen doorstromen naar een grotere woning omdat er een kind op komst is. “Dat gesprek heeft mogelijk bijgedragen aan de gunfactor, want ik heb de woning gekregen.”

Dat huren een goede keuze was, bleek een half jaar later. Anne vond een nieuwe baan, in Utrecht. Met haar huurwoning heeft ze precies de flexibiliteit die ze wilde.