Wonen met je gezin op 18m2? Het kan: in een tiny house!

juli 8, 2021

Wonen op een klein oppervlakte zal voor velen niet aantrekkelijk klinken: we zullen vaak automatisch terug denken aan toen we nog student waren, of door andere gevallen tijdelijk op een kleine plek tijdelijk ons leven hebben moeten leven. Voor sommigen is klein wonen helemaal niet erg, ze vinden het zelfs leuk. Zo ook Linde, Kjeld en hun zoon: een gezin dat sinds april 2017 in hun zelfgebouwde en ontworpen tiny house van 18m2 op een landgoed in de gemeente Dronten woont.

Een tiny wat?!

Een tiny house is, zoals de naam al zegt, een kleine woning. Er zijn twee soorten tiny houses: verplaatsbare en niet-verplaatsbare tiny houses. De verplaatsbare tiny houses zijn vaak gebouwd op wielen en staan meestal op braakliggende terreinen, met als doel hier tijdelijk te wonen. Niet-verplaatsbare tiny houses zijn gebouwd op een vaste fundering en bevinden zich op een locatie waar ze permanent blijven staan. In beide gevallen wonen de bewoners permanent in hun tiny house en hebben ze een inschrijving in de Basis Registratie Personen op het adres waar hun tiny house staat.

Het eerste tiny house in Nederland

In 2017 waren ze een van de eerste bewoners van een tiny house in Nederland. Ze hadden geluk dat, ondanks de nodige hobbels, de gemeente Dronten actief meedacht over oplossingen en ze toentertijd een tijdelijke woonvergunning gaf. Deze vergunning is inmiddels verlengd met drie jaar. Hun huisje is zo goed als zelfvoorzienend: het heeft een paar zonnepanelen en een kleine windmolen om energie op te wekken.

Proces

Volgens Kjeld verliep de aanvraag van de verlenging soepel: ‘Alle gegevens die we nodig hadden had ik al verzameld voor de eerste aanvraag. De obstakels bij de vergunningaanvraag waren vooral de eisen die het bouwbesluit stelt. Ieder woonhuis moet daar aan voldoen en een tiny house wijkt al gauw af. Daarom vraag je een tijdelijke omgevingsvergunning aan. De eisen voor een tijdelijke omgevingsvergunning zijn minder streng. Hoe maak je het uiteindelijk aannemelijk dat jouw zelf gebouwde huisje voldoet aan de eisen die het bouwbesluit stelt? Waar wijk je af en wat is daarvoor jouw alternatief of argument? Hoe waarborg je je eigen veiligheid?’ Vragen waar allemaal goed over nagedacht moet worden bij de aanvraag van een omgevingsvergunning.

Voor- en nadelen

Elk voordeel heeft zo zijn nadeel, en een tiny house is daarbij geen uitzondering. Dat het huis klein is, betekent dat het goedkoper is, maar aan de andere kant blijft het een feit dat er weinig ruimte is. Ook is het fijn tiny house mobiel, en dus verplaatsbaar, is, maar aan de andere kant beperkt dit wel in het ontwerp en materiaalgebruik. Ook het schoonmaken noemt Kjeld als voor- en nadeel: “Omdat het klein is, hoef je niet veel schoon te maken. Maar bij zo intensief wonen op een kleine oppervlakte moet het wel vaker gebeuren.”

Oplossing voor starters?

Kjeld ziet de tiny houses niet per se als een oplossing voor starters als zodanig, maar wel voor mensen met een eenpersoonshuishouden. Tiny houses kunnen daarin een uitkomst bieden.  Kjeld: “Maak bijvoorbeeld een groene ring om de steden met daarin kleine huisjes opgenomen die de grens tussen stad en platteland vervagen. Je creëert woonruimte, diversiteit in landschap en ecosystemen en in het groen kun je co2 opslaan en stikstof en fijnstof wegvangen.”

Geïnspireerd?

Ben je na het lezen van dit interview geïnspireerd geraakt? Lees dan vooral verder op de site van Tiny House Nederland. Op de site leggen ze stap voor stap uit wat nodig is om tot een eigen tiny house te komen. Ook laten ze geslaagde projecten zien, hebben ze een tiny database, en een inspiratiepagina. Kjeld, Linde en hun zoon volgen? Dat kan op Instagram.

Gerelateerd nieuws

Bekijk alles