Volg dit handige stappenplan als je een nieuwbouwwoning koopt

augustus 19, 2021

Het kopen van een nieuwbouwwoning werkt anders dan wanneer je een bestaand huis koopt. Daarom maakten we dit handige stappenplan voor je, zodat je precies weet waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een nieuwbouwwoning. 

Nieuwbouwwoningen op Rotterdam-Zuid.

1. Oriëntatie en voorbereiding

Zet je woonwensen op een rijtje:

 • Waar ben je precies naar op zoek?
 • In welke plaats of buurt wil je graag wonen?
 • Wil je een huis, appartement of zelfs een kavel kopen?
 • Wat is je budget?

Wil je weten hoeveel je kunt lenen? Check dan deze rekentool van de Hypotheker of de Hypotheekshop.

2. Het zoeken en vinden van een woning

Heb je alle wensen op een rijtje gezet? Dan kun je op zoek gaan naar een nieuwbouwwoning. Meld je bijvoorbeeld hier aan om op de hoogte te blijven van nieuwe bouwprojecten.

Heb je iets gevonden? Verdiep je dan in het project:

 • Bestudeer de verkoopbrochure.
 • Ga in gesprek met de makelaar of bouwer en vraag naar een meer- minderwerklijst voor extra en minder mogelijkheden.
 • Informeer of er gebouwd wordt met een garantie- en waarborgregeling van Woningborg, SWK of Bouwgarant. Dan ben je bij faillissement van de aannemer in ieder geval verzekerd.

Heb je alle antwoorden gekregen die je nodig hebt? Dan kun je je inschrijven voor het project. Zijn er meer belangstellenden dan woningen, dan vindt er vaak een loting plaats. Het is dan nog even afwachten of je ook echt een van de woningen krijgt.

3. Het sluiten van een contract

Ben je ingeloot? Dan is het nu tijd om je koopcontract te tekenen. Bij nieuwbouw spreken we van een koop- aannemingsovereenkomst. Een koop-aannemingsovereenkomst beslaat de koop van de grond en de opdracht voor de bouw van de woning. Bekijk de koop- en aannemingsovereenkomst goed. Hier kun je checken waar je op moet letten.
Hoewel je nog geen eigenaar bent van de woning, ga je bij het tekenen wel verplichtingen aan. Let daarom op:

 • Prijs en rente
 • Betalingstermijnen
 • Garantie
 • Bouwtijd (en dus ook eventueel dubbele woonlasten)
 • Ontbindende en opschortende voorwaarden

Na het tekenen van het contract heb je als particuliere koper minimaal drie dagen bedenktijd waarin je zonder gevolgen nog kunt afzien van de koop. Daarna zit je er aan vast, tenzij je een beroep kunt doen op een van de ontbindende voorwaarden.

4. De financiering van je nieuwbouwwoning

Nadat de koop-aannemingsovereenkomst is getekend, moet je de financiering van je nieuwbouwwoning regelen. Daarom is het van belang dat je in de eerste stap, de oriënterende fase, vaststelt dat je voldoende inkomen hebt om het huis te kopen. In deze fase kun je dus de hypotheekaanvraag in gang zetten.

5. Eigendomsoverdracht bij de notaris

De eigendomsoverdracht is een belangrijk moment. Je wordt nu eigenaar van de nieuwbouwwoning. Dit is in veel gevallen alleen nog het perceel met dat wat er eventueel al op gebouwd is. Dit is het moment dat je voor het eerst betaalt. Vanaf nu gaan de rekeningen komen. Houd dus rekening met eventuele dubbele woonlasten.

6. Tijdens de bouw

De aannemer of ontwikkelaar houdt je normaliter goed op de hoogte van de voortgang van de bouw. We raden je wel aan om ook zelf te kijken om te zien of alles eruit ziet zoals jij het graag wilt hebben. Soms kunnen er namelijk dingen fout gaan. Het is dan ook belangrijk om tijdens dit proces de vinger goed aan de pols te houden.

7. De oplevering

Is de bouw van je nieuwbouwwoning afgerond? Dan volgt eerst nog de oplevering. Hierbij controleer je samen met de bouwer of alle werkzaamheden volgens afspraak zijn uitgevoerd. Je kunt er ook voor kiezen om een opleveringskeuring te laten doen door een bouwkundige. Deze controleert of er gebreken zijn.

Na de opleveringskeuring ondertekenen jij en de bouwer het proces-verbaal van oplevering. Jij accepteert hiermee de woning met uitzondering van eventueel genoteerde gebreken. De bouwer belooft hiermee de opleveringsgebreken te herstellen. Hierna krijg je de sleutel.

Om ervoor te zorgen dat de aannemer de gebreken oplost is er de 5%-regeling. Dit is het wettelijke recht van de koper om bij de oplevering 5% van de aanneemsom achter te houden bij de notaris. Zo heb je als koper een stok achter de deur, zodat de aannemer de gebreken op tijd verhelpt.

8. Na de oplevering

Kom je nadat je in je nieuwe woning woont, toch nog gebreken tegen? Dan hangt het af van de afspraken in je koop-aannemingsovereenkomst hoelang de bouwer aansprakelijk is. Vaak geldt er een onderhoudsperiode van zes maanden. Daarna is de bouwer vijf jaar aansprakelijk voor verborgen gebreken en twintig jaar voor ernstige gebreken.

Is hiernaast de garantie- en waarborgregeling van Woningborg, SWK of BouwGarant van toepassing? Dan gelden er extra garantietermijnen. Deze gaan vanaf drie maanden na de oplevering lopen. De ‘normale’ garantietermijn is zes jaar. Voor specifieke onderdelen gelden kortere termijnen en voor ernstige gebreken geldt een termijn van tien jaar.

Meer informatie

Een nog uitgebreider stappenplan vind je hier.

Gerelateerd nieuws

Bekijk alles