Acht op de tien starters ervaart de huidige woningmarkt als ongunstig
De woningmarkt is krap. Starters hebben het in deze markt nóg lastiger dan andere groepen. Om...
Foto door Gemma Chua-Tran op Unsplash
“Ik zou met mijn toekomstige man een nieuwe woning zoeken”, vertelt Berdien. “Mijn goede vriendin Maria en haar verloofde zouden samen in de flat gaan wonen. Na een flinke zoektocht op de woningmarkt waren we echter nauwelijks opgeschoten en onze trouwdatum kwam dichterbij. Maria bood aan dat we tijdelijk in de flat konden blijven tot we iets gevonden hadden. De tijdelijke oplossing deed ons nadenken over de mogelijkheden”, aldus Berdien. De twee stellen kwamen al gauw tot de conclusie dat ze we met zijn vieren wilden blijven wonen. Met een dubbel budget zouden hun opties bovendien flink worden uitgebreid.
In de praktijk bleek het niet zo makkelijk om een woning met elkaar te delen. Verschillende makelaars vertelden namelijk dat het niet toegestaan was. Ze waren geen studentenhuis, en om dan toch samen te kunnen wonen, zouden verhuurders een peperdure omzettingsvergunning aan moeten vragen. Deze is verplicht bij verhuur aan meer dan twee personen. De kosten en regels zijn per gemeente anders (in Utrecht bijvoorbeeld al ruim €3000,-).
Uiteindelijk kwamen de twee stellen in een buitengebied terecht, op fietsafstand van de gemeente Utrecht. Via een hospitaregeling kunnen ze met elkaar, via een hospita, een woning huren. Onder een hospitaregeling verhuurt iemand een deel van de zelfstandige woning die hij zelf bewoont aan een ander huishouden, zonder omzettingsvergunning. Deze kamerhuurder woont in dat geval onzelfstandig met een huurcontract conform artikel 7:232 lid 3 Burgerlijk Wetboek. De randvoorwaarden kunnen per gemeente verschillen. Berdien: “Voor ons betekent dit een verlaging van de woonlasten, sterke sociale binding en duurzaam leven. We zorgen voor elkaar als dat nodig is, delen een auto en apparatuur in plaats van alles dubbel aan te schaffen, en ervaren veel woongenot en veiligheid. Door al het goeds dat het ons oplevert, gunnen we het andere starters ook om samen te kunnen wonen. Daarom hopen we dat deze woonvorm door een versoepeling van de regels in de toekomst normaler wordt.”
Volgende week plaatsen we weer een startersverhaal, houdt onze website dus in de gaten!