Van je vrienden moet je het hebben: zou jij met je vrienden een woning kunnen delen?

augustus 4, 2021

De huizenprijzen van koopwoningen stijgen steeds verder. De meest recente NVM kwartaal cijfers laten zien dat ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, de huizenprijzen zo’n 19,9% zijn gestegen. Reden genoeg voor sommige starters om een woning met vrienden te delen. Zo ook voor Berdien, die tijdens haar studietijd in Utrecht terecht kwam.

Vier vrienden staan op een rij op de foto. Dit zijn niet de vier vrienden waar het artikel over gaat.

Foto door Gemma Chua-Tran op Unsplash

Van tijdelijke oplossing naar…

“Ik zou met mijn toekomstige man een nieuwe woning zoeken”, vertelt Berdien. “Mijn goede vriendin Maria en haar verloofde zouden samen in de flat gaan wonen. Na een flinke zoektocht op de woningmarkt waren we echter nauwelijks opgeschoten en onze trouwdatum kwam dichterbij. Maria bood aan dat we tijdelijk in de flat konden blijven tot we iets gevonden hadden. De tijdelijke oplossing deed ons nadenken over de mogelijkheden”, aldus Berdien. De twee stellen kwamen al gauw tot de conclusie dat ze we met zijn vieren wilden blijven wonen. Met een dubbel budget zouden hun opties bovendien flink worden uitgebreid.

In theorie leuk, in praktijk toch lastiger

In de praktijk bleek het niet zo makkelijk om een woning met elkaar te delen. Verschillende makelaars vertelden namelijk dat het niet toegestaan was. Ze waren geen studentenhuis, en om dan toch samen te kunnen wonen, zouden verhuurders een peperdure omzettingsvergunning aan moeten vragen. Deze is verplicht bij verhuur aan meer dan twee personen. De kosten en regels zijn per gemeente anders (in Utrecht bijvoorbeeld al ruim €3000,-).

Een hospitaregeling kan uitkomst bieden

Uiteindelijk kwamen de twee stellen in een buitengebied terecht, op fietsafstand van de gemeente Utrecht. Via een hospitaregeling kunnen ze met elkaar, via een hospita, een woning huren. Onder een hospitaregeling verhuurt iemand een deel van de zelfstandige woning die hij zelf bewoont aan een ander huishouden, zonder omzettingsvergunning. Deze kamerhuurder woont in dat geval onzelfstandig met een huurcontract conform artikel 7:232 lid 3 Burgerlijk Wetboek. De randvoorwaarden kunnen per gemeente verschillen. Berdien: “Voor ons betekent dit een verlaging van de woonlasten, sterke sociale binding en duurzaam leven. We zorgen voor elkaar als dat nodig is, delen een auto en apparatuur in plaats van alles dubbel aan te schaffen, en ervaren veel woongenot en veiligheid. Door al het goeds dat het ons oplevert, gunnen we het andere starters ook om samen te kunnen wonen. Daarom hopen we dat deze woonvorm door een versoepeling van de regels in de toekomst normaler wordt.”

Volgende week…

Volgende week plaatsen we weer een startersverhaal, houdt onze website dus in de gaten!

 

Gerelateerd nieuws

Bekijk alles