Ebrar en Fatih

augustus 12, 2021

Ebrar (24 jaar) en haar partner Fatih (27 jaar) woonden tot voor kort nog bij hun ouders. Ebrar in Eerbeek, Fatih in Utrecht. Toen ze zich vorig jaar juli verloofden, besloten ze – vanwege hun culturele achtergrond – pas te gaan trouwen als ze een huis hadden gevonden. De zoektocht begon met een koopwoning in Utrecht en eindigde met een huurwoning in dezelfde stad.

Fatih (links) en Ebrar (rechts) staan in hun kale nieuwbouwappartement en houden beide de sleutels trots vast.

Foto van Ebrar en Fatih in hun nieuwbouw huurwoning (eigen foto)

“Toen  wij ons vorig jaar juli verloofden, raadde mijn schoonvader ons aan om meteen onze zoektocht naar een huis te starten. Vanwege onze culturele achtergrond zouden we pas samen kunnen wonen als we getrouwd waren. We spraken daarom af om onze trouwdatum daarop aan te passen”, vertelt Ebrar.

In eerste instantie wilde het jonge stel in Utrecht kopen: “Ik ben mondhygiëniste en Fatih heeft een online webshop voor meubelen. Kopen leek ons een logische eerste keuze: we hebben beiden een goedbetaalde baan, de rente is laag, en onze hypotheek ongeveer gelijk zijn aan de gemiddelde huurprijs.” In de praktijk bleek dit toch wel wat lastiger: ondanks hun eigen spaargeld en schenkingen van familie, konden ze op de huidige krappe woningmarkt geen woning kopen.

Mijn schoonvader raadde ons aan om ons in te schrijven een nieuwbouwcomplex in dezelfde straat waar hij woont, in Utrecht. In een nieuwe stad wonen vond ik best spannend, maar omdat ik vier jaar in Utrecht had gestudeerd, wist ik dat Utrecht een erg leuke stad is. Niet veel later konden we het nieuwbouwappartement bezichtigen, en twee dagen na de bezichtiging konden we al tekenen – het ging opeens zo snel!”, aldus Ebrar. Ze vindt het erg fijn om in de buurt van haar schoonouders te wonen, zodat ze zich niet helemaal alleen hoeft te voelen. Ze hadden zich ingeschreven voor een nieuwbouw koopwoning tegenover het appartementen complex waar ze nu wonen, maar kwamen daar helaas niet voor in aanmerking.

Maar het huren heeft ook voordelen, heeft ze inmiddels ondervonden. Onder andere de flexibiliteit: met een koopwoning verhuis je minder makkelijk mochten zich (onverwachte) ontwikkelingen in je leven voordoen. Ze is ook erg blij dat ze een nieuwbouwappartement huren: “Geen gedoe met allerlei aannemers: de badkamer staat er, en een hele keuken inclusief apparatuur.” Uiteindelijk wil het stel wel kopen. Als tips voor andere starters geeft Ebrar: “Overweeg een aankoopmakelaar. Zij kunnen je, op basis van je wensen, huizen sturen die nog niet op bijvoorbeeld Funda staan. Als je een woning op Funda ziet, heb je eigenlijk nog maar weinig kans. Overweeg ook om je in te schrijven voor nieuwbouwprojecten. Hier zijn je kansen iets groter en het biedt veel voordelen, zoals het niet hoeven overbieden.”

Wil jij huren? Kopen? Of weet je het nog niet? Lees dan nog even dit artikel over alle voor- en nadelen van beide opties.

Gerelateerd nieuws

Bekijk alles