De wooncoöperatie: zou jij je eigen huurbaas willen zijn?

september 2, 2021

Zie jij het al voor je? Samen met een groep vrienden en andere bekenden richt je een coöperatie op. Daarna verzamel je geld bij elkaar (door middel van een lening, spaargeld, of gemeentelijke/provinciale potjes). Vervolgens bouwen jullie gezamenlijk een nieuw huizenblok om daar zelf te wonen en huur te betalen.

Projecten

Slechts een kleine, maar groeiende, groep mensen waagt zich hier aan. In Noord-Brabant konden bewoners vorig jaar november in hun wooncoöperatie Ecodorp Boekel trekken. Volgens Ellen van der Helm, één van de bewoners, zat er zo’n twaalf jaar tussen het idee en het moment van intrekken. Ook in Amsterdam wordt hard gewerkt. Daar moet wooncoöperatie project De Warren volgend jaar al af zijn.

Voortraject en financiering

Het voortraject bestaat uit veel onderzoeken, mensen bij elkaar krijgen en een financiering regelen. Met name de financiering kan moeizaamheden opleveren, omdat Nederlandse banken vaak alleen een hypotheek geven aan individuen of bedrijven. Een hypotheek geven aan een groep mensen is niet iets dat al gewoon gevonden wordt in Nederland.

Duitsland is al bekender met het concept. De Brabantse wooncoöperatie kon bijvoorbeeld wel terecht bij een Duitse coöperatieve bank. In Duitsland zijn wooncoöperaties namelijk al een stuk bekender. Ter vergelijking: in Nederland zijn er volgens Clemens Mol van !Woon tientallen initiatieven bezig met honderden woningen. In Duitsland zijn er al meer dan twee miljoen van zulke woningen.

Nederlandse banken

Nederlandse banken zijn dus nog wat huiveriger. De Rabobank is de enige bank die wooncoöperatieprojecten wel wilt financieren. [FG1] Vastgoedspecialist van de Rabobank Aart Cooiman zegt een groeiende interesse te zien naar de vorm van wonen. Hij voorspelt dat het een ‘blijvertje’ is en dat het uiteindelijk een duurzaam aandeel van de woningmarkt wordt. Ook Kennisinstituut Platform 31 denkt dat de wooncoöperatie een derde vorm van bouwen en wonen kan worden naast koop en huur.

Door de huidige regelgeving en de beperkingen van de huurinkomsten kunnen ze nu maximaal 75-80% financieren. Cooiman geeft aan in gesprek te zijn met overheden om tussen de 75-80% en 100% ingevuld te krijgen.

Amsterdam in de voortrekkersrol

De gemeente Amsterdam zet momenteel een fonds van 50 miljoen euro op. Hieruit kunnen coöperaties een deel van de bouwkosten van lenen. De gemeente geeft ook nieuwbouwkavels vrij speciaal voor coöperaties. Het doel van Amsterdam is dat er in 2025 zo’n 7.000 coöperatiewoningen gebouwd of in ontwikkeling zijn. Ze voorspellen dat dit aantal 40.000 zal zijn in 2040.

Meer weten?

Dus heb jij een lange adem én een groep vrienden of kennissen waarmee jij een wooncoöperatie wil beginnen? Kijk dan eens op de website van de gemeente Rotterdam of de gemeente Amsterdam. Zij hebben een uitgebreid stappenplan dat je goed op weg kan helpen. Succes!

 

Screenshot van het stappenplan van de gemeente Rotterdam.

Gerelateerd nieuws

Bekijk alles