Acht op de tien starters ervaart de huidige woningmarkt als ongunstig
De woningmarkt is krap. Starters hebben het in deze markt nóg lastiger dan andere groepen. Om...
Slechts een kleine, maar groeiende, groep mensen waagt zich hier aan. In Noord-Brabant konden bewoners vorig jaar november in hun wooncoöperatie Ecodorp Boekel trekken. Volgens Ellen van der Helm, één van de bewoners, zat er zo’n twaalf jaar tussen het idee en het moment van intrekken. Ook in Amsterdam wordt hard gewerkt. Daar moet wooncoöperatie project De Warren volgend jaar al af zijn.
Het voortraject bestaat uit veel onderzoeken, mensen bij elkaar krijgen en een financiering regelen. Met name de financiering kan moeizaamheden opleveren, omdat Nederlandse banken vaak alleen een hypotheek geven aan individuen of bedrijven. Een hypotheek geven aan een groep mensen is niet iets dat al gewoon gevonden wordt in Nederland.
Duitsland is al bekender met het concept. De Brabantse wooncoöperatie kon bijvoorbeeld wel terecht bij een Duitse coöperatieve bank. In Duitsland zijn wooncoöperaties namelijk al een stuk bekender. Ter vergelijking: in Nederland zijn er volgens Clemens Mol van !Woon tientallen initiatieven bezig met honderden woningen. In Duitsland zijn er al meer dan twee miljoen van zulke woningen.
Nederlandse banken zijn dus nog wat huiveriger. De Rabobank is de enige bank die wooncoöperatieprojecten wel wilt financieren. [FG1] Vastgoedspecialist van de Rabobank Aart Cooiman zegt een groeiende interesse te zien naar de vorm van wonen. Hij voorspelt dat het een ‘blijvertje’ is en dat het uiteindelijk een duurzaam aandeel van de woningmarkt wordt. Ook Kennisinstituut Platform 31 denkt dat de wooncoöperatie een derde vorm van bouwen en wonen kan worden naast koop en huur.
Door de huidige regelgeving en de beperkingen van de huurinkomsten kunnen ze nu maximaal 75-80% financieren. Cooiman geeft aan in gesprek te zijn met overheden om tussen de 75-80% en 100% ingevuld te krijgen.
De gemeente Amsterdam zet momenteel een fonds van 50 miljoen euro op. Hieruit kunnen coöperaties een deel van de bouwkosten van lenen. De gemeente geeft ook nieuwbouwkavels vrij speciaal voor coöperaties. Het doel van Amsterdam is dat er in 2025 zo’n 7.000 coöperatiewoningen gebouwd of in ontwikkeling zijn. Ze voorspellen dat dit aantal 40.000 zal zijn in 2040.
Dus heb jij een lange adem én een groep vrienden of kennissen waarmee jij een wooncoöperatie wil beginnen? Kijk dan eens op de website van de gemeente Rotterdam of de gemeente Amsterdam. Zij hebben een uitgebreid stappenplan dat je goed op weg kan helpen. Succes!