De voor- en nadelen van huren én kopen op een rijtje

juli 20, 2021

Woon je op dit moment nog niet op jezelf en wil je binnenkort op zoek naar je eigen stekje? Dan vraag je je misschien af wat de beste optie is: huren of kopen. De boodschap dat kopen per definitie een betere keuze is dan huren hoor je vaak. Maar is dat wel zo? We zetten de voor- én nadelen van beide opties voor je op een rijtje.

Twee ''te koop'' borden op twee verschillende huizen. Beide zijn verkocht.

De mythe waar we allemaal in getrapt zijn?

Cody Hochstenbach schreef in een artikel voor OneWorld dat kopen ‘de mythe’ is waar we allemaal in getrapt zijn. Dat kopen per definitie beter is dan huren is volgens Hochstenbach een ‘hardnekkige mythe’. Of dit ook werkelijk zo is, doet niets af aan het feit dat zowel kopen als huren beide voor- en nadelen hebben.

Huren ten opzichte van kopen: flexibiliteit, huurbescherming, huurtoeslag en minimale onderhoudskosten

Wanneer je huurt, ben je veel flexibeler. Zo kun je makkelijker verhuizen zonder al te veel financiële bijkomstigheden. Ideaal als je nog niet zeker weet in welke stad je wilt wonen, of als je überhaupt niet graag op één plek wilt wonen. Ook kan huren een uitkomst bieden als je nog niet zeker bent in welk type woning je wilt wonen: wil je een appartement, een rijtjeswoning, of toch liever een ander type woning? Wanneer je huurt kun je makkelijker verschillende woontypes uitproberen totdat je iets hebt gevonden wat echt bij je past.

Nog een hele fijne bijkomstigheid is de huurbescherming. Kort gezegd houdt dit in dat jouw verhuurder je in de meeste gevallen niet zomaar op straat kan zetten en dat de wetgeving je hier tegen beschermt. Huurbescherming houdt onder andere in dat een verhuurder de huur alleen kan opzeggen met een wettelijk geldige reden, anders niet. Ook geldt er standaard een opzegtermijn. Deze is afhankelijk van de duur van de huur en staat vermeld in het huurcontract.

Nog een voordeel van huren is dat je, afhankelijk van de huurprijs en je inkomen, aanspraak kunt maken op huurtoeslag. Dit kan je helpen bij het betalen van je huur. Hierdoor hoef je maandelijks minder hoge kosten te maken voor de huur van jouw woning.

Wat ook kosten bespaart, zijn de minimale onderhoudskosten. De verhuurder van jouw woning is namelijk verantwoordelijk voor het onderhoud. Als koper ben je hier zelf verantwoordelijk voor.

Al deze voordelen zijn niet van toepassing wanneer je een woning koopt. Kopen heeft wel weer andere voordelen.

Kopen: opbouw eigen vermogen, verbeteringen aanbrengen ten voordele van jezelf, lage hypotheekrente

Wanneer je een woning koopt bouw je vaak eigen vermogen op. Het geld dat je namelijk betaalt aan je hypotheek, kan je zien als een soort spaarpot. Iedere maand los je een X-bedrag af van je oorspronkelijke lening (hypotheek). Met elke maandelijkse aflossing wordt jouw schuld bij de bank dus kleiner. Hier pluk je uiteindelijk de vruchten van bij de verkoop van jouw woning. Ook vallen maandelijkse hypotheeklasten vaak lager uit dan huurprijzen in de vrije sector, vooral in de Randstad.

Wil je verbeteringen aanbrengen aan je woning? Dan pluk je hier in, tegenstelling tot een huurwoning, zelf de vruchten van. Investeringen in je woning betalen zich namelijk vaak uit op het moment dat je je woning besluit te verkopen. Verbouw je je woning ook nog eens duurzaam? Dan kan het zijn dat je maandlasten voor bijvoorbeeld energie lager worden. Denk aan driedubbelglas, zonnepanelen, muurisolatie, e.d. Bij een huurwoning is dit anders, en kan de verhuurder zelfs meer huur vragen op het moment dat je verbeteringen aan een woning aanbrengt. Let wel: voordat je verbeteringen kan aanbrengen moet je dit geld wel eerst gespaard hebben.

Als laatste voordeel valt te benoemen dat de hypotheekrentes momenteel zeer laag zijn. Bovendien is de hypotheekrente meestal aftrekbaar van de belasting. Op de site van de Hypotheekshop of de Hypotheker kun je de huidige rentestanden vergelijken.

Meer lezen?

De keuze om te huren of kopen is een persoonlijke keuze. Beiden keuzes hebben voor- en nadelen. Twijfel je nog steeds? Bekijk dan eens onze pagina voor mensen die twijfelen of ze willen huren of kopen. En wil je je na het lezen van dit artikel nog verder verdiepen? Bekijk dan eens deze tool van SVn of doe deze korte test van de Hypotheker. Veel succes!

Volgende week

Aflossingsvrije hypotheken, is dat niet alleen iets van het verleden? Volgende week informeren we jullie graag hier graag meer over. Houd onze website in de gaten!

 

Gerelateerd nieuws

Bekijk alles